Salat 2018-04-05T11:20:13+00:00

Grønkåls salat

 

300 g grønkål

1 rødløg, i tynde ringe

1 æble, i tynde både

2 gulerødder, i tynde skiver

Pinjekerne, let ristede på panden ved svag varme

 
Skyl og tør grønkålen. Fjern den grove stilk. Riv eller hak den i passende stykker (ikke for store). Bland kålen med de øvrige ingredienser.
 

Dressing:

Bland 4 spsk olivenolie

1-2 spsk æblecider eddike

1 tsk uopvarmet honning

lidt himalaya salt og peber

Grønkåls salat m/kikærter

 

100 g tørre kikærter

Lidt arame tang

4 Grønkålsblade

1 stor gulerod skåret i tynde skiver

1 dl ærter – friske eller frosne optøede

2 spsk sesamfrø

 

Dressing:

Sesamolie

Revet ingefær

Lime-/citronsaft

Tamari

Salt, peber

 

Læg kikærter i blød natten over og kog dem i nyt vand næste dag.
Læg tang i blød i 10-15 min i lunkent vand – den skal blive blød
Bland dressingen sammen og vend med kikærterne og tangen. Lad det gerne trække lidt.
Skyl og hak grønkålsblade
Bland grønkål, tang, kikærter med de øvrige ingredienser. Smag til med salt, peber og citron
 

TIP

Kog en stor portion kikærter og lav hummus samtidig.
Kogte kikærter kan fryses i portionsposer.
Hummus kan fryses.

Hvidkåls salat

 

Fintsnittet hvidkål, ca 400 g

Fintrevet gulerødder, ca 200 gr

Lidt surt, f.eks. sylteagurker eller cornichoner i små tern

 

Dressing:

2 dl soyayoghurt

4 spsk øko mayonaise

Citronsaft, salt, peber

Karry 

Dijonsennep

 

Røres sammen og smages til.

Linsesalat:

 

100 g ruccolasalat 

200 g friske spinatblade

250 g kogte puy linser

1 æble i tynde både eller små tern

1 avokado i tern

 

Dressing:

3 spsk oliven olie

1 spsk hørfrøolie

limesaft

salt og peber

 

Pisk dressingen sammen og vend den med linserne. Lad det gerne trække 15 minutter, hvis du har tid til det.
Vend linserne med resten af ingredienserne, og spis denne salat som enten hovedmåltid eller tilbehør.

Quinoasalat m/asparges

 

Quinoa

1 stor rød peberfrugt, finthakket

5 grønne asparges

1 stor håndfuld ruccola

2 spsk solsikkekerner

 

Dressing:

Olivenolie

Citronsaft

Salt og peber

 

Kog quinoaen og afkøl.
Kog de grønne asparges få minutter i lidt vand. De skal ikke dækkes af vand i gryden. De skal stadig være sprøde.
Skær asparges i 2 cm lange stykker.
Bland quinoa, peberfrugt, asparges, og kerner sammen med dressingen.
Vend til sidst ruccolaen i.

Quinoa salat med broccoli

 

Broccoli i små buketter (overhældt med kogende vand og afdryppet i et dørslag)

En portion kogt rød quinoa

1 rød peberfrugt i små tern

½ dl pinjekerner

½ dl paranødder, groft hakkede

 

Dressing:

8 spsk olivenolie

citronsaft

Dijonsennep

Frisk dild

Et lille fed hvidløg – kan udelades

Salt og peber

 

Dressingen blendes – gerne med stavblender.
Bland salaten med dressing.

Quinoa salat m/grønkål


Kogt rød quinoa

4 store blade grønkål, finthakket

½ dl græskarkerner

½ dl solsikkekerner

½ dl pinjekerner

 

Blandes med revet citronskal, lidt citronsaft, olivenolie, havsalt og friskkværnet peber.

Rødbedesalat

 

4 rødbeder, rå, skrællede

70 g valnødder

1 bundt persille

1 bundt basilikum

 

Dressing:

Koldtpresset olivenolie

1 tsk sød miso

Citronsaft

Havsalt og friskkværnet peber

 

Skær rødbeden i meget små tern. Snit basilikum og persille, og hak valnødderne groft.
Bland dressingen godt. Og smag til.
Bland dressingen med salaten . Lad den gerne trække 15 minutter inden den spises.

Surkål

 

Surkål er en fermenteret kål. Den indeholde de super gavnlige mælkesyrebakterier, der styrker din tarmsundhed og giver dig en god fordøjelse.
Surkål er nemt at lave og det kræver som udgangspunkt kun to ingredienser – kål og salt. Og så lidt håndarbejde.
Du skal bruge en stor skål som du skal massere kålen i. Og gerne en præcis køkkenvægt. Og et stort glas med patentlukning.


1 kg kål

20 g havsalt, groft

 

Tag de yderste kålblade af kålhovedet og vask dem. Du skal bruge dem som låg til allersidst i processen.
Skær kålhovedet i 4 stykker. Skær stokken ud.
Skær kålstykkerne i fine strimler. Du skal have en mængde strimler, der svarer til 1 kg.
Kom strimlerne i en stor skål, sammen med saltet.
Masser nu saltet ind i kålen, lige indtil det begynder at afgive en god mængde saft. Det tager lidt tid. Måske 10 minutter. 
Kom nu kål og saft op i patentglasset. Al kålen skal være dækket af saft. Læg de skyllede kålblade øverst i glasset som et låg, der kan holde den snittede kål nede i saften.
Der skal være lidt luft mellem dette kållåg og patentglassets låg. Ca 5 cm. Luk patentglasset og stil det på en tallerken i dit køkken.
Nu er kålen klar til at fermentere. Det taget 2-4 uger. Alt afhængig af temperaturen i dit køkken. 
I starten skal du åbne glasset hver dag og lukke luft ud. Det er for at undgå overtryk. Det er store krafter der er på spil her. I slutningen af fermenteringsprocessen, behøver du ikke åbne glasset dagligt.
Kålen skal smage surt. Når den gør det er den klar. Opbevar den i køleskabet.
 

Grønkåls salat

 300 g grønkål

1 rødløg, i tynde ringe

1 æble, i tynde både

2 gulerødder, i tynde skiver

Pinjekerne, let ristede på panden ved svag varme

 

Skyl og tør grønkålen. Fjern den grove stilk. Riv eller hak den i passende stykker (ikke for store). Bland kålen med de øvrige ingredienser.

 

Dressing:

Bland 4 spsk olivenolie

1-2 spsk æblecider eddike

1 tsk uopvarmet honning

lidt himalaya salt og peber

Grønkåls salat m/kikærter

100 g tørre kikærter

Lidt arame tang

4 Grønkålsblade

1 stor gulerod skåret i tynde skiver

1 dl ærter – friske eller frosne optøede

2 spsk sesamfrø

 

Dressing:

Sesamolie

Revet ingefær

Lime-/citronsaft

Tamari

Salt, peber

 

Læg kikærter i blød natten over og kog dem i nyt vand næste dag.

Læg tang i blød i 10-15 min i lunkent vand – den skal blive blød

Bland dressingen sammen og vend med kikærterne og tangen. Lad det gerne trække lidt.

Skyl og hak grønkålsblade

Bland grønkål, tang, kikærter med de øvrige ingredienser. Smag til med salt, peber og citron

 

TIP

Kog en stor portion kikærter og lav hummus samtidig.

Kogte kikærter kan fryses i portionsposer.

Hummus kan fryses.

Hvidkåls salat

Fintsnittet hvidkål, ca 400 g

Fintrevet gulerødder, ca 200 gr

Lidt surt, f.eks. sylteagurker eller cornichoner i små tern

 

Dressing:

2 dl soyayoghurt

4 spsk øko mayonaise

Citronsaft, salt, peber

Karry 

Dijonsennep

 

Røres sammen og smages til.

Linsesalat:

100 g ruccolasalat 

200 g friske spinatblade

250 g kogte puy linser

1 æble i tynde både eller små tern

1 avokado i tern

 

Dressing:

3 spsk oliven olie

1 spsk hørfrøolie

limesaft

salt og peber

 

Pisk dressingen sammen og vend den med linserne. Lad det gerne trække 15 minutter, hvis du har tid til det.
Vend linserne med resten af ingredienserne og spis denne salat som enten hovedmåltid eller tilbehør.

Quinoasalat m/asparges

Quinoa

1 stor rød peberfrugt, finthakket

5 grønne asparges

1 stor håndfuld ruccola

2 spsk solsikkekerner

 

Dressing:

Olivenolie

Citronsaft

Salt og peber

 

Kog quinoaen og afkøl.

Kog de grønne asparges få minutter i lidt vand. De skal ikke dækkes af vand i gryden. De skal stadig være sprøde.

Skær asparges i 2 cm lange stykker.

Bland quinoa, peberfrugt, asparges, og kerner sammen med dressingen.

Vend til sidst ruccolaen i.

Quinoa salat med broccoli

Broccoli i små buketter (overhældt med kogende vand og afdryppet i et dørslag)

En portion kogt rød quinoa

1 rød peberfrugt i små tern

½ dl pinjekerner

½ dl paranødder, groft hakkede

 

Dressing:

8 spsk olivenolie

citronsaft

Dijonsennep

Frisk dild

Et lille fed hvidløg – kan udelades

Salt og peber

 

Dressingen blendes – gerne med stavblender.

Bland salaten med dressing.

Quinoa salat m/grønkål

Kogt rød quinoa

4 store blade grønkål, finthakket

½ dl græskarkerner

½ dl solsikkekerner

½ dl pinjekerner

 

Blandes med revet citronskal, lidt citronsaft, olivenolie, havsalt og friskkværnet peber.

Rødbedesalat

4 rødbeder, rå, skrællede

70 g valnødder

1 bundt persille

1 bundt basilikum

 

Dressing:

Koldtpresset olivenolie

1 tsk sød miso

Citronsaft

Havsalt og friskkværnet peber

 

Skær rødbeden i meget små tern. Snit basilikum og persille, og hak valnødderne groft.

Bland dressingen godt. Og smag til.

Bland dressingen med salaten . Lad den gerne trække 15 minutter inden den spises.

Surkål

Surkål er en fermenteret kål. Den indeholde de super gavnlige mælkesyrebakterier, der styrker din tarmsundhed og giver dig en god fordøjelse.

Surkål er nemt at lave og det kræver som udgangspunkt kun to ingredienser - kål og salt. Og så lidt håndarbejde.

Du skal bruge en stor skål som du skal massere kålen i. Og gerne en præcis køkkenvægt. Og et stort glas med patentlukning.

 

1 kg kål

20 g havsalt, groft

 

Tag de yderste kålblade af kålhovedet og vask dem. Du skal bruge dem som låg til allersidst i processen.

Skær kålhovedet i 4 stykker. Skær stokken ud.

Skær kålstykkerne i fine strimler. Du skal have en mængde strimler, der svarer til 1 kg.

Kom strimlerne i en stor skål, sammen med saltet.

Masser nu saltet ind i kålen, lige indtil det begynder at afgive en god mængde saft. Det tager lidt tid. Måske 10 minutter. 

Kom nu kål og saft op i patentglasset. Al kålen skal være dækket af saft. Læg de skyllede kålblade øverst i glasset som et låg, der kan holde den snittede kål nede i saften.

Der skal være lidt luft mellem dette kållåg og patentglassets låg. Ca 5 cm. Luk patentglasset og stil det på en tallerken i dit køkken.

Nu er kålen klar til at fermentere. Det taget 2-4 uger. Alt afhængig af temperaturen i dit køkken. 

I starten skal du åbne glasset hver dag og lukke luft ud. Det er for at undgå overtryk. Det er store krafter der er på spil her. I slutningen af fermenteringsprocessen, behøver du ikke åbne glasset dagligt.

Kålen skal smage surt. Når den gør det er den klar. Opbevar den i køleskabet.

 

 
Grib muligheden
Start et personligt forløb
Kontakt mig direkte for at starte dit eget forløb med fokus på lige præcis dine behov - og kom i mål med en sund livsstil.
Ja tak - jeg vil gerne ringes op
Få hjælp til at nå dine mål.
close-link
Modtag mit nyhedsbrev
Bliv inspireret om mad og raskhed.
Abonner
close-image