Kolde drikke 2018-07-15T13:40:05+00:00

Kombucha

 

Kombucha er en fermenteret kold te. Den styrker din fordøjelse og er ret nem at lave.

Inden du går i gang skal du have fat i et starter-kit: 

En SCOBY (kombucha-moder) og 200 ml færdiglavet kombucha te. 

Måske kender du en der laver kombucha, som kan give dig et starter-kit. Ellers kan det købes på nettet. 

 

Udstyr:

En gryde

En træske

En sigte

Et stort 3-liters glas 

Et klæde, fx ostelærred eller en gammel stofble

En elastik

 

Ingredienser:

2 liter vand

13 g økologisk grøn te eller 20 g hibiscus blomst

200 g lys økologisk rørsukker

 

Kom vandet i gryden og bring det i kog. Tilsæt te/blomster og lad det trække i 15 minutter.
Si tebladene fra og hæld teen i det store glas.
Tilsæt sukkeret og rør rundt med en træske.
Afkøl teen. Rør rundt igen så sukkeret er godt opløst i vandet.
Hæld nu de 200 ml færdiglavet kombucha i og læg forsigtigt SCOBYen i glasset.
Kom klædet over glasset og hæft det fast med elastikken.
Nu skal kombuchaen fermentere i 1-3 uger. Fermenteringstiden afhænger af rumtemperaturen. Den skal helst stå et uforstyrret sted, hvor der hverken er for varmt eller koldt.
Efter 8 dage kan du smage forsigtigt på kombuchaen. Den skal være have både en syresmag og sødme. Hvis den smager for sødt er der stadig sukker tilbage og så er den endnu ikke klar til at drikke.
Når du smager på den kan du bruge et sugerør, som du forsigtigt sætter ned i teen. Pas på du ikke forstyrrer kombuchamoderen. Du kan også bruge et glas med tappehane. Så er det nemt at tappe lidt kombucha, når du smager.
Når kombuchaen er klar – når den har fået den gode syrlige smag – skal den hældes på flasker med patentlukning. Og opbevares på køl.
Du har nu to kombuchamødre. Den oprindelige og den nye, der har udviklet sig mens din kombucha fermenterede. Du har nu mulighed for at starte to portioner kombucha op, eller forære den ene væk. Eller du kan gemme den ene til senere. Hvis du vil gemme den, så kom den i et glas med tæt låg og lidt frisk te tilsat lidt sukker den kan leve af. Opbevar den i køleskabet. Husk at fodre den jævnligt.

Anti-inflammatorisk drik

 

Har du inflammation (betændelse) i din krop, skal du prøve at lave denne anti-inflammatoriske drik. Den er nem at tilberede og den holder sig fint 2 uger på køl. Drik et shot hver morgen.

Gurkemeje indeholder stoffet curcurmin, som giver gurkemejen sin karakteristiske gule farve. Curcurmin har anti-inflammatorisk effekt. Det betyder, at du kan hæmme inflammationer i din krop ved at tilføre gurkemeje dagligt.

Det er vigtigt at gurkemeje opvarmes for at give den effektive anti-inflammatoriske effekt. Pas på dit tøj, når du bruger gurkemeje. Farvestofferne fra gurkemeje er svære at fjerne.


200 g frisk økologisk ingefær

100 g frisk økologisk gurkemejerod

1 liter vand

Saften fra 2 økologiske citroner

2-3 spsk Manukahonning (ikke almindelig honning)

 

Vask ingefær og gurkemejerod. Skær dem i skiver.
Kom det i en gryde med 1 liter vand. Bring i kog. Og lad det småsimre i en halv time.
Afkøl en smule. Si drikken. Tilsæt citronsaften og manukahonning når blandingen er lun (ikke for varm).
Hældes på en rengjort glasflaske og stilles på køl. Drik et shot hver dag. Holder et par uger på køl.

Har du smerter kan denne næringsrige drik måske hjælpe dig. Læs mere om smerter her.

Kombucha

Kombucha er en fermenteret kold te. Den styrker din fordøjelse og er ret nem at lave.

Inden du går i gang skal du have fat i et starter-kit: 

En SCOBY (kombucha-moder) og 200 ml færdiglavet kombucha te. 

Måske kender du en der laver kombucha, som kan give dig et starter-kit. Ellers kan det købes på nettet. 

 

Udstyr:

En gryde

En træske

En sigte

et stort 3-liters glas 

Et klæde, fx ostelærred eller en gammel stofble

En elastik

 

Ingredienser:

2 liter vand

13 g økologisk grøn te eller 20 g hibiscus blomst

200 g lys økologisk rørsukker

 

Kom vandet i gryden og bring det i kog. Tilsæt te/blomster og lad det trække i 15 minutter.

Si tebladene fra og hæld teen i det store glas.

Tilsæt sukkeret og rør rundt med en træske.

Afkøl teen. Rør rundt igen så sukkeret er godt opløst i vandet.

Hæld nu de 200 ml færdiglavet kombucha i og læg forsigtigt SCOBYen i glasset.

Kom klædet over glasset og hæft det fast med elastikken.

Nu skal kombuchaen fermentere i 1-3 uger. Fermenteringstiden afhænger af rumtemperaturen. Den skal helst stå et uforstyrret sted, hvor der hverken er for varmt eller koldt.

Efter 8 dage kan du smage forsigtigt på kombuchaen. Den skal være have både en syresmag og sødme. Hvis den smager for sødt er der stadig sukker tilbage og så er den endnu ikke klar til at drikke.

Når du smager på den kan du bruge et sugerør, som du forsigtigt sætter ned i teen. Pas på du ikke forstyrrer kombuchamoderen. Du kan også bruge et glas med tappehane. Så er det nemt at tappe lidt kombucha, når du smager.

Når kombuchaen er klar - når den har fået den gode syrlige smag - skal den hældes på flasker med patentlukning. Og opbevares på køl.

Du har nu to kombuchamødre. Den oprindelige og den nye, der har udviklet sig mens din kombucha fermenterede. Du har nu mulighed for at starte to portioner kombucha op, eller forære den ene væk. Eller du kan gemme den ene til senere. Hvis du vil gemme den, så kom den i et glas med tæt låg og lidt frisk te tilsat lidt sukker den kan leve af. Opbevar den i køleskabet. Husk at fodre den jævnligt.

Anti-inflammatorisk drik

Har du inflammation (betændelse) i din krop, skal du prøve at lave denne anti-inflammatoriske drik. Den er nem at tilberede og den holder sig fint 2 uger på køl. Drik et shot hver morgen.

Gurkemeje indeholder stoffet curcurmin, som giver gurkemejen sin karakteristiske gule farve. Curcurmin har anti-inflammatorisk effekt. Det betyder, at du kan hæmme inflammationer i din krop ved at tilføre gurkemeje dagligt.

Det er vigtigt at gurkemeje opvarmes for at give den effektive anti-inflammatoriske effekt. Pas på dit tøj, når du bruger gurkemeje. Farvestofferne fra gurkemeje er svære at fjerne.

 

200 g frisk økologisk ingefær

100 g frisk økologisk gurkemejerod

1 liter vand

Saften fra 2 økologiske citroner

2-3 spsk Manukahonning (ikke almindelig honning)

 

Vask ingefær og gurkemejerod. Skær dem i skiver.

Kom det i en gryde med 1 liter vand. Bring i kog. Og lad det småsimre i en halv time.

Afkøl en smule. Si drikken. Tilsæt citronsaften og manukahonning når blandingen er lun (ikke for varm).

Hældes på en rengjort glasflaske og stilles på køl. Drik et shot hver dag. Holder et par uger på køl.

Har du smerter kan denne næringsrige drik måske hjælpe dig. Læs mere om smerter her.

 

 
Grib muligheden
Start et personligt forløb
Kontakt mig direkte for at starte dit eget forløb med fokus på lige præcis dine behov - og kom i mål med en sund livsstil.
Ja tak - jeg vil gerne ringes op
Få hjælp til at nå dine mål.
close-link
Modtag mit nyhedsbrev
Bliv inspireret om mad og raskhed.
Abonner
close-image