Leaky gut

Del på email
Del på linkedin
Del på facebook
Del på twitter
Denne artikel er en del af min artikelserie. Formålet med mine artikler er at give dig indsigt i kroppens kompleksitet i et ernæringsterapeutisk perspektiv.

På dansk kalder vi det hullet eller utæt tarm. Lyder det mærkeligt? Så læs videre. Leaky gut er en logisk følge af et immunsystem og et tarmsystem, der ikke er i topform.


Tarmens beboere

Tarmsystemet er et kompliceret organ. I tarmen bor et unikt samfund af mikroorganismer (mikrobiomet), der langt overstiger antallet af celler i kroppen. Mikrobiomet består af bl.a. gavnlige bakterier, ikke-gavnlige bakterier der laver ballade, svampe og parasitter.

Det er et samfund der har sine helt egne regler, og som kommunikerer med hele resten af kroppen. Betragt gerne dig selv som vært for dette samfund. Jo bedre du behandler dets indbyggere, jo bedre behandler de dig.

Det eneste der adskiller alle disse forskelligartede mikroorganismer i tarmen med resten af kroppen er tarmvæggen. Den består kun af et enkelt lag celler, og er derfor meget sårbar overfor miljøet i tarmen, og hvad der sker rundt omkring den.

I en sund tarm danner dette en-celle lag en tæt og sikker barriere, for at sikre, at det kun er godkendte stoffer, der for lov til at bevæge sig gennem tarmvæggen og videre ud i kroppen. Det kan for eksempel være vitaminer og mineraler, der skal fragtes ud i blodbanen, og give dine celler næring.


Tight junctions

Tarmcellerne holdes tæt sammen af små vindebroer, der åbnes og lukkes efter et meget restriktivt system, for at sikre kroppen mod uønskede stoffer fra tarmen. Vindebroerne kaldes for tight junction, og de kan gå i stykker. Går de i stykker giver det anledning til, at uønskede og fjendske stoffer kan bevæge sig fra tarmen og ud i kroppen. Denne uheldige proces kan starte en kaskade af inflammatoriske processer i kroppen.


Det er ikke sikkert du mærker du har leaky gut

Leaky gut er en tilstand som mange mennesker har, uden at vide det. Det er ikke alle, der får symptomer af leaky gut. Leaky gut er ikke ensbetydende med, at du har ondt i maven eller mærker til ubalancer i din fordøjelse. Leaky gut kan være medårsag til dine kroniske symptomer, uden at du mærker det.

Man kan umiddelbart tro, at det er en tilstand, der kun har påvirkning i tarmen, men det er langt fra tilfældet. Huller i tarmen kan have vidtrækkende konsekvenser i hele kroppen og for din trivsel.

Leaky gut kan være årsag til mange forskellige tilstande som f.eks smerter i led, træthed og allergi. Forskning viser, at huller i tarmen og autoimmune lidelser kan hænge sammen.

Har du kroniske smerter, inflammation eller autoimmune lidelser, er en del af forklaringen måske, at du har leaky gut.


Mad kan gøre forskellen

Mad kan være medårsag til at fastholde at din tarm er utæt. Du har derfor mulighed for at planlægge en kost, der hjælper med at nedsætte inflammation, opbygge tight junctions og styrke de gavnlige bakterier i tarmen.

At tilføre probiotiske bakterier til tarmen er på ligefod med din kost en vigtig del af en sund tarm og et mikrobiom der trives. Probiotiske bakterier kan tilføres både som mad (Funktionel Mad) og kosttilskud.

Når du er opmærksom på at du måske har en utæt tarm og gør noget ved det, så nedsætter du også risikoen for kronisk inflammation i kroppen.

Indenfor ernæringsterapi og functional medicine er tarmens sundhed og hullet tarm altid i fokus. Og du vil få hjælp til at planlægge en kost, der kan genopbygge en utæt tarm.


Vil du læse mere omkring leaky gut:

Bøger:
Alessio Fasano, “The Gluten Freedom”, 2014

Artikler:
“Zonulin and Its Regulation of Intestinal Barrier Function: The Biological Door to Inflammation, Autoimmunity, and Cancer”, Alessio Fasano, Physiological Reviews Published 1 January 2011 Vol. 91 no. 1, 151-175

“The “Perfect Storm” for Type 1 Diabetes, The Complex Interplay Between Intestinal Microbiota, Gut Permeability, and Mucosal Immunity”, Outi Vaarala, Mark A. Atkinson and Josef Neu, Diabetes 2008 Oct; 57(10): 2555-2562. https://doi.org/10.2337/db08-0331

“Arthritis susceptibility and the Gut Microbiome”, Veena Taneja

Carina Kock

Carina Kock

SPIS DIG RASK

Artikler

Omkring Carina og Spis dig rask

Jeg mener at viden om madens effekt i kroppen, gør det nemmere at træffe de sunde valg. En sund livsstil er ikke et liv i afsavn. Sund mad kan smage fantastisk og kan indarbejdes i en travl hverdag.

Seneste artikel

Mine nyhedsbreve

Seneste opskrift

Arkiv: Alle mine artikler

Arkiv: Alle mine nyhedsbreve

Arkiv: Mine Sunde Opskrifter

Scroll til toppen

Ny klinik i hornbæk

SOMMERTILBUD

3. juni 2019 åbner jeg også klinik på Havnevej 7 i Hornbæk.

Det fejrer jeg med et sommertilbud, hvor du sparer 2.000 kr på et forløb over 4 måneder.

Kontakt mig direkte for at starte dit eget forløb med fokus på lige præcis dine behov - og kom i mål med en sund livsstil.

Grib muligheden

Start et
personligt
forløb

Modtag mit nyhedsbrev

Bliv inspireret om mad og raskhed med Spis dig rask