Endometriose

Del på email
Del på linkedin
Del på facebook
Del på twitter
Denne artikel er en del af min artikelserie. Formålet med mine artikler er at give dig indsigt i kroppens kompleksitet i et ernæringsterapeutisk perspektiv.

Endometriose er en invaliderende sygdom, der stadig hersker en del mystik omkring. På trods af dens udbredelse over hele verden, og den intense forskning, er det endnu ikke klart, hvorfor nogle kvinder udvikler endometriose.

Endometriose kan være årsag til:

Smerter under menstruation
Smerter ved ægløsning
Smerter dagligt i hele måneden
Smerter i forbindelse med sex
Smerter i forbindelse med tarmens peristaltik
Infertilitet

Det estimeres, at ca 10-15% af verdens kvinder i den fødedygtige alder lider af sygdommen i varierende grad. Nogle kvinder lever fint med sygdommen, mens andre er så plaget af smerter, at det er svært at passe et arbejde og socialt liv.

Hos kvinder med endometriose ses en høj grad af kronisk inflammation. Kost og livsstil kan påvirke kroppen i positiv retning, når det handler om kronisk inflammation. Det er derfor, det giver så god mening, at bruge sin mad som medicin i forbindelse med endometriose.


Hvad er endometriose?

Endometriose er forekomsten af endometrielignende væv, der består af endometrial kirtler og dets væv, lokaliseret uden for livmoderen. Det betyder, at små stykker livmoderslimhinde (endometriet) har fæstnet sig til andre nærliggende organer uden for livmoderen, f.eks æggestok, æggeleder, bughinde, blære eller tarm. De fejlplacerede slimhindepartier reagerer imidlertid fortsat på hormonale påvirkninger og bløder under menstruationen. Da blodet ikke kan forlade skeden som normalt, irriterer det de omgivende væv, og forårsage smerter.

Endometriose udvikles hos kvinder i den fødedygtige alder, og forsvinder i forbindelse med overgangsalderen og ovariektomi (fjernelse af æggestokke), hvor østrogenniveauerne falder. Det ses sjældent, at kvinder efter overgangsalderen fortsat kan have endometriose.

Endometriose inddeles i 4 forskellige stadier (1-4) alt afhængig af størrelse, spredning, vævets dybde og hvor vævet er placeret. Det påregnes, at 30% af infertile kvinder har endometriose som årsag til infertiliteten. Og det anslåes, at 45% af kvinder med kroniske smerter i bækkenet har endometriose.

Vævet, der er kommet på afveje udenfor livmoderen, har karakter af invasiv vækst. Dog ikke på en ondartet måde som ses ved cancer. Vævets vækst påvirkes af østrogen. Kost og livsstil kan påvirke østrogenniveauerne i kroppen. Så her er der gode muligheder for, at påvirke endometriosens gener både i forhold til smerter og infertilitet.


Hvorfor opstår endometriose?

Der forskes meget i endometriose, og i dag vides stadig ikke helt præcist, hvorfor nogle kvinder udvikler endometriose. Selv om årsagen er ukendt er der en fælles forståelse for, at mekanismen bag endometriose er en retrograd menstruation. Det vil sige en menstruation der løber baglæns. Der er studier, der peger i retning af, at også andre faktorer kan være i spil. Ændring af slimhinde- og bindevævsceller til andre typer af celler, der normalt ikke ses det pågældende sted. Immunsystem, der opfører sig unormalt. Genetiske årsager, miljøfaktorer og livsstil.

Det er ikke alle, der oplever symptomer på endometriose, og graden af smerter er meget varierende fra kvinde til kvinde. Der er nødvendigvis ikke sammenhæng mellem sygdommens omfang og graden af symptomer. Det vil sige, at der kan være en stor spredning af endometrisk væv i bughulen, uden at det giver gener. Ligesom at der kan være ganske lidt endometrisk væv udenfor livmoderen, som kan give stærke smerter.


Behandling

Indtil videre er der ikke fundet en optimal og succesfuld behandling til kvinder med endometriose. Da endometriose kan være årsagen til både nedsat fertilitet og smerter, er der forskellige behandlingsmuligheder indenfor konventionel behandling. Det er typisk to former for behandling der tilbydes; 1) medicinsk behandling, der har til formål at hæmme væksten af det endometriske væv (hormonbehandling) 2) operation, der fjerner eller ødelægge det endometriske væv, eller 3) en kombination af begge.

Hos nogle kvinder fungerer behandlingen fint, og hos andre vender generne tilbage efter et stykke tid.


Når mad kan gøre en forskel

Gennem de seneste årtier er der sket markante ændringer i vores kostmønstre. Fra at spise en kost, der bestod af naturlige råvarer med enkelt og flerumættede fedtsyrer, fibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter og fytokemikalier. Er vi nu landet i kostvaner med fabrikeret og raffineret mad, der indeholder sukker, pesticider, farvestoffer, konserveringsmidler, stabilisatorer, mangel på fibre og næringsstoffer. Vores mad har ændret sig til at bestå af et højt energiindhold og lavt næringsindhold.

De seneste år er der forsket i om kost og livsstil har en betydning for udvikling af endometriose. Der er nu veldokumenteret viden omkring mad som en del af behandlingsstrategien. Det gode ved at vælge mad er, at mad booster kroppen helt ned på celleplan og er uden bivirkninger.

Nedenfor kan du læse om nogle af hjørnestenene i koblingen mellem endometriose og mad. Det kan være en omfattende opgave at planlægge en endometriose venlig kostplan. Har du svære symptomer på endometriose, vil jeg anbefale dig, at du finder en fagperson, der kan støtte dig i processen. Artiklen indeholder et lille udpluk af de strategier der arbejdes med indenfor Functional Medicine i relation til endometriose.


Autoimmun sygdom

Der findes over 100 forskellige autoimmune sygdomme, og endometriose er en af dem. Det særlige ved autoimmune sygdomme er, at immunsystemet fejlagtigt angriber kroppens eget væv og beskadiger det. Vi ved endnu ikke helt konkret, hvorfor nogle mennesker udvikler autoimmune sygdomme. Det er foreslået, at vor tids kostvaner, nedsat fordøjelsesfunktioner, hullet tarm, kronisk stress og hormonubalancer er nogle af trigger punkterne.

Kvinder med endometriose, har gavn af at få ro på immunsystemet. Et overaktivt immunsystem er med til at lave endnu mere bål og brand i kroppen. Hvor mærkeligt det end lyder, så er fordøjelsessystemet tæt forbundet til immunsystemet. I og rundt om fordøjelseskanalen bor den overvejende del af immunforsvaret. Og ud fra den tanke giver det god mening at kigge fordøjelsessystemet igennem for at få ro på immuncellerne.

Indenfor Functional Medicine er det helt naturligt, at arbejde med udgangspunkt i tarmen, når der skal ro på immunsystemet. Vi arbejder ud fra en model med det formål at få rettet funktions ubalancer op:
Fjern det der trigger og ødelægger
Erstat manglende fordøjelsessekreter
Genetabler mikrobiotaen (tarmbakterierne)
Reparer slimhinder i fordøjelseskanalen
Rebalancer de livsstilsfaktorer, der har betydning for fordøjelsen

Det er en kompliceret proces, og jeg vil også her anbefale, at du finder en fagperson, der kan støtte dig i denne proces.


Kronisk inflammation

Et af de centrale områder i endometriose er kronisk inflammation i kroppen. Inflammation er en del af kroppens naturlige forsvar mod infektion, irritation, toksiner og lignende. Hvis immunforsvaret forstyrres, og ikke kan holde infektioner på afstand, opstår en kronisk inflammation, der kan resultere i smerter og vævsbeskadigelse.

Og her bliver det interessant. For kost og livsstil kan direkte påvirke inflammationsniveauerne, og dermed også påvirke både smerter og infertilitet. Du kan læse meget mere her omkring kronisk inflammation og smerter.


Frie radikaler og oxidativt stress

En af de helt naturlige processer, der foregår inde i vores krop er, når ilt omsættes og der dannes frie radikaler. Det er en naturlig proces, der kører konstant hele døgnet og hele livet. En af de gode sider af frie radikaler er, at vores immunforsvar brug for dem for at udføre sit arbejde.

Den dårlige side af frie radikaler er, at de angriber det, de kommer i kontakt med i kroppen. Både indeni og udenfor cellerne. Det kan være cellemembraner, proteiner og DNA


Antioxidanterne spiller en vigtig rolle

Antioxidanter holder styr på de frie radikaler, og sørger for at de ikke bliver for mange og for skadelige. Når vi spiser mad, der indeholder antioxidanter, kan vi holde mængden af frie radikaler nede. Antioxidanter findes især i grøntsager, bær og frugt.

Oxidativt stress er, når der er for mange frie radikaler i kroppen set i forhold til antioxidanter. Hos kvinder med endometriose ses forhøjede niveauer af oxidativt stress.

Tilbage i 2004 viste et studie med 504 kvinder at indtag af frugt, grønt og kød har en tæt sammenhæng med risikoen for at udvikle endometriose. Jo mere grønt og frugt kvinderne spiste jo mindre var risikoen. Omvendt viste studiet, at en kost med rødt kød, kødpålæg og pølser øgede risikoen for at udvikle sygdommen.

En af hjørnestenene i en naturlig tilgang til endometriose er, at nedsætte oxidativt stress. Det vil sige øge indtaget af antioxidanter betydeligt. Det gøres gennem en kost, der består af mange grøntsager, bør og frugt. Start gerne med grøntsager allerede fra morgenstunden. Evt i form af en grøn smoothie der er fyldt med grønkål, broccoli, spinat, persille og avocado.


Glutenfri kost

I et studie fra 2013, deltog 207 kvinder med svære smerter fra endometriose. Efter 12 måneder på en glutenfri kost, oplevede 156 (75%) af kvinderne en signifikant ændringer i smerter. Forskerne konkluderede, at smertefulde symptomer fra endometriose forbedres efter 12 måneder på en glutenfri diæt.

Gluten er et proteinstof, der findes i hvede, rug, byg, havre (der ikke er glutenfri). Opskrifterne på min hjemmeside er glutenfri.


Hormonbalance

Endometriose er påvirket af østrogendominans. Derfor er en af behandlingsstrategierne at nedsætte cirkulerende østrogenniveauer. Det kan gøres ved hjælp af kost og livsstil. Her skal tænkes både i stabilt blodsukker igennem dagen, idet stigning i blodsukker påvirker østrogen. Støtte leveren i afgiftning af brugte østrogener. Få styr på østrogen og progesteron ratio. Nedsætte stress, da stresshormonet cortisol øger østrogen.

Det er muligt at lave laboratorieanlyser der kan understøtte en behandlingsplan for kvinder med endomtriose.

 


Kilder

Mehedintu C, Plotogea M, Ionescu S, Antonovici M. Endometriosis still a challenge. Journal of Medicine and Life. 2014;7(3):349-357

Halpern, Gabriela, Schor, Eduardo, & Kopelman, Alexander. (2015). Nutritional aspects related to endometriosis. Revista da Associação Médica Brasileira, 61(6), 519-523

Parazzini F, Chiaffarino F, Surace M, Chatenoud L, Cipriani S, Chiantera V, et al. Selected food intake and risk of endometriosis. Hum Reprod. 2004

Parazzini F, Viganò P, Candiani M, Felede L. Diet and endometriosis risk: a literature review. Reprod BioMed Online. 2013, 26:323-36

Fasano, A. Clinic Rev Allerg Immunol (2012) 42: 71. https://doi.org/10.1007/s12016-011-8291-x

Marziali M, Venza M, Lazzaro S, Lazzaro A, Micossi C, Stolfi V. M. Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?. Minerva Chirurgica 2012 December;67(6):499-504

Carina Kock

Carina Kock

SPIS DIG RASK

Artikler

Omkring Carina og Spis dig rask

Jeg mener at viden om madens effekt i kroppen, gør det nemmere at træffe de sunde valg. En sund livsstil er ikke et liv i afsavn. Sund mad kan smage fantastisk og kan indarbejdes i en travl hverdag.

Seneste artikel

Mine nyhedsbreve

Seneste opskrift

Arkiv: Alle mine artikler

Arkiv: Alle mine nyhedsbreve

Arkiv: Mine Sunde Opskrifter

Scroll til toppen

Ny klinik i hornbæk

SOMMERTILBUD

3. juni 2019 åbner jeg også klinik på Havnevej 7 i Hornbæk.

Det fejrer jeg med et sommertilbud, hvor du sparer 2.000 kr på et forløb over 4 måneder.

Kontakt mig direkte for at starte dit eget forløb med fokus på lige præcis dine behov - og kom i mål med en sund livsstil.

Grib muligheden

Start et
personligt
forløb

Modtag mit nyhedsbrev

Bliv inspireret om mad og raskhed med Spis dig rask