Mine Opskrifter

Det hjemmebagte

spis dig rask

Nemme glutenfri boller. Der er masser af kostfibre i disse boller. Fibrene kommer fra […]

Spis dig rask

Grøntsagerne i disse boller tilfører ekstra kostfibre til dit bagværk. Hvis du selv […]

Spis dig rask

Verdens nemmeste glutenfri brød. Jeg er blevet inspireret af de forskellige opskrifter, der findes på grydebrød bagt […]

Spis dig rask

Nemt brød bagt i gryde. Kastaniemel giver både farve og smag. Brødet bliver lækkert fugtigt […]

Spis dig rask

Havregryn indeholder en stor mængde kostfibre og en god del af disse fibre er beta-glucaner, […]

Spis dig rask

Et lækkert knækbrød som mange af mine klienter vender tilbage til igen og igen. Det er nemt at lave, mætter godt og er fyldt med […]

Hvad er gluten?

Hvad er gluten?

Gluten er en samlet betegnelse for en hel familie af forskellige proteiner. Gluten består primært af de to proteiner gliadin og glutenin. Gliadin giver hæveegenskaberne til det bagte brød. Glutenin bliver klistret, når det kommer i kontakt med vand, og gør at en brøddej kan æltes og blive elastisk.

Gluten findes især i hvede, spelt, rug og byg. Skal du i gang med en glutenfri kostplan, kan du nedenfor få et overblik over, hvad du skal være opmærksom på inden du starter din glutenfri livsstil.

Her finder du gluten:

  • hvede
  • hvedeklid
  • hvedekim
  • durum
  • spelt
  • bulgur
  • grahamsmel
  • semulje
  • semoulina
  • mannagryn
  • enkorn
  • byg
  • bygmalt
  • øl
  • rug

Havre er som udgangspunkt glutenfri, men havre kan smittes med gluten fra andre glutenholdige kornsorter på nabomarker, i mølleriet og pakkeriet. Derfor kan man i dag købe glutenfri havre, glutenfri havregryn og glutenfri havremel. Det er er produceret af havre, der er dyrket på marker uden smittefare fra nabomarker, og bearbejdet på møllerier, der er renset for gluten.

Glutenfri kornsorter:

Der findes mange gode alternativer til de traditionelle glutenholdige kornsorter.

  • quinoa
  • glutenfri havre
  • boghvede
  • hirse
  • amarent
  • brune ris
  • sorghum
  • majs
  • teff
  • mandelmel
  • kokosfibermel
  • græskarkernemel
  • kastanjemel

Det er alle glutenfrie kornsorter, som er velegnet til bagning. Vælg fuldkornsmel eller flager.

Gluten er skjult i mange fødevarer

Er du på en glutenfri kostplan, skal du være opmærksom […]